از علاقه مندان به فعالیت در حوزه های مختلف خبری دعوت به همکاری می نماید

کد خبر : 99953

90 بازدید

سایه اصلاح طلبان رادیکال بر همه جبهه اصلاح طلبی در گزارش خبرآنلاین بازسازی تشکیلاتی اصلاح طلبان، مطالبات «کف خیابان» را تامین خواهد کرد؟ یکسال به انتخابات۱۴۰۲ مجلس مانده و آرایش سیاسی اصلاح طلبان در برابر مطالبات کف خیابان، محدودیت های یکدست سازی حاکمیت و تغییر طلبی در داخل و خارج کشور قرار دارد. خبرآنلاین، بازسازی […]

سایه اصلاح طلبان رادیکال بر همه جبهه اصلاح طلبی در گزارش خبرآنلاین
بازسازی تشکیلاتی اصلاح طلبان، مطالبات «کف خیابان» را تامین خواهد کرد؟

یکسال به انتخابات۱۴۰۲ مجلس مانده و آرایش سیاسی اصلاح طلبان در برابر مطالبات کف خیابان، محدودیت های یکدست سازی حاکمیت و تغییر طلبی در داخل و خارج کشور قرار دارد. خبرآنلاین، بازسازی تشکیلاتی اصلاح طلبان را بررسی کرده است.

رسول سلیمی: یک‌سال به انتخابات مجلس شورای اسلامی مانده و اصلاح طلبان و اصول‌گرایان در حال بازسازی آرایش سیاسی خود هستند. اصول‌گراها با رویش تشکیلاتی، کوشش می‌کنند با عبور از سنت‌گرایان و الیت قدرت سه گانه حداد، قالیباف و رئیسی، راهی جدید برای برآوردن آرمان‌های انقلابی پیدا کنند. «شریان»، تشکیلاتی است که نمایندگی این جریان جوان را بر عهده گرفته و در برابر پیرمردهای محافظه‌کار در تشکیلات «شانا» قرار دارد. محافظه‌کارانی که در برابر سیل مطالبات جامعه اصول‌گرا، تن به تغییر در دولت نمی‌دهد و از یک سو قالیباف در مجلس و از سوی دیگر رئیسی در دولت، مانع از تغییر تکنوکرات‌های ناکارآمد در دولت سیزدهم می‌شوند.

در مقابل، اصلاح طلبان در گذار از بازسازی تشکیلاتی، هدف انتقادات گفتمانی قرار گرفتند. آرمان اصلاحات که از خرداد ۷۶ دنبال انجام اصلاحات در چارچوب قانون اساسی بوده، حالا با سیل مطالبات معترضان کف خیابان و ناامید از وضع موجود قرار دارد. اهمیت خیابان از آن‌جا برجسته می‌شود که طبقه متوسط جامعه ایرانی ناامید از هرگونه اصلاح در روش و راهبرد سیاستگذار کلان، مسیر مهاجرت را در پیش گرفته و بخش ضعیف‌تر این طبقه در مبارزه با فشارهای اقتصادی شکست را پذیرفته و به طبقه ضعیف جامعه پیوسته است.

بازسازی تشکیلاتی اصلاح طلبان، مطالبات «کف خیابان» را تامین خواهد کرد؟

سیاست در شرایط فقدان سیاست

گفت‌و گو با حاکمیت به گفته فعالان اصلاح طلب متوقف شده و حتی عاملان گفت‌و گو مورد سرزنش تندروهای اصول‌گرا قرار گرفته‌اند. در نهایت هنوز اصلاح روش‌ها به ایجاد مسیری مطلوب برای جامعه منجر نشده است. قانون حجاب اصلاح نشده و قانون برگزاری اجتماعات نیز به نتیجه نرسیده است. فشار به رسانه‌ها و مطبوعات بعد از اعتراضات سراسری مهرماه افزایش یافته است و روزی نیست که حملات سازمان‌یافته برخی رسانه‌های اصول‌گرا علیه مطبوعات اصلاح طلب، هدفی به جز حذف رقیب را دنبال نکند. مسیری برخلاف وعده‌های دولت سیزدهم برای آزادی مطبوعات و رسانه‌ها که نمود آن دیدارهای انتخاباتی ابراهیم رئیسی با مدیران مسئول روزنامه های اصلاح طلب، یک هفته مانده به انتخابات ۱۴۰۰ بود.

وعده‌هایی که به نامه اعتراضی محمدرضا عارف خطاب به رئیسی، منجر شد. عارف در آن نامه از رئیسی خواسته بود «کلیه فشارها از اعضای هیئت علمی و دانشجویان در دانشگاه‌ها را رفع کند، به فضای امنیتی در دانشگاه پایان دهد و تمامی احکام و محدودیت‌های صادرشده علیه دانشجویان و اعضای هیئت علمی را ملغی نماید»

در چنین شرایطی برای هرگونه کنشگری اصلاح طلبان در فضای سیاسی امروز، چند سوال مهم مطرح است. آیا مسیر اصلاحات از انتخابات می‌گذرد؟ آیا برای اصلاح وضع موجود نیاز به ابزار قدرت در قوه مجریه و مقننه است؟ آیا الزاما اصلاح وضعیت موجود از مسیر دسترسی به قدرت ساختاری می‌گذرد؟ آیا با تجربه اصلاحات، اصلاح در چارچوب قانون اساسی ممکن است؟ نسبت اصلاح طلبان با تغییرطلبان قانون اساسی در داخل و خارج چیست؟ تغییر طلبان قانون اساسی در داخل و خارج، چه تفاوتی با هم دارند؟ آیا نهاداصلاح طلبی قادر به نمایندگی مطالبات کف خیابان خواهد بود؟

برآیند پاسخ به این سوالات، اصلاح طلبان را در برابر متغیرهای «سیاست‌های جمهوری اسلامی»، «مطالبات کف خیابان» و «تغییر طلبان داخلی و خارجی» به سه مسیر رهنمون نموده است. مسیرهای متفاوتی که در راهبرد اصلاحات هم نظر اما در روش اجرا و هرگونه کنش‌گری با چشم‌انداز انتخابات ۱۴۰۲، به‌گونه ای متفاوت عمل می‌کنند.

سه راهی تاکتیکی در راهبرد واحد اصلاحات

در چنین چارچوبی شاهد نظرات متفاوت حول مفهوم اصلاح طلبی بین احزاب اصلاح طلب هستیم. در این راستا سعید نورمحمدی سخنگوی حزب ندای ایرانیان گفته: «هیچ صحبتی در جبهه اصلاح‌طلبان در خصوص انتخابات مجلس آینده و شرکت در آن نشده است. اتفاقاتی طی چند ماه گذشته در کشور رخ داده که اصلاح‌طلبان نمی‌توانند نسبت به آن تحولات بی‌تفاوت باشند. اصلاح‌طلبان باید هم تحلیل کافی و هم پاسخ مناسبی برای جامعه و پایگاه اجتماعی خودشان داشته باشند و بدون آن، صحبت در مورد انتخابات بی‌معناست.»

نظرات بسته شده است.