از علاقه مندان به فعالیت در حوزه های مختلف خبری دعوت به همکاری می نماید

کد خبر : 46552

75 بازدید

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری خطرنگار، گمانه زنی و تحلیل ها درباره سومین دوره انتخابات هیات رییسه مجلس دهم و ترکیب این هیات مهمترین محور خبری-تحلیلی روزنامه های چاپ امروز نهم خرداد بود. حاشیه نگاری های دیدار رهبرانقلاب با دانشجویان و واکنش ها به دعوت رییس جمهوری از هنرمندان به منظور […]

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری خطرنگار، گمانه زنی و تحلیل ها درباره سومین دوره انتخابات هیات رییسه مجلس دهم و ترکیب این هیات مهمترین محور خبری-تحلیلی روزنامه های چاپ امروز نهم خرداد بود.
حاشیه نگاری های دیدار رهبرانقلاب با دانشجویان و واکنش ها به دعوت رییس جمهوری از هنرمندان به منظور شرکت در مراسم افطاری هم از محورهای بازتاب یافته در روزنامه های چاپ شده است .

** ترکیب هیات رییسه و نقش فراکسیون های سه گانه
سومین دوره انتخابات هیات رییسه مجلس دهم برگزار خواهد شد تا رییس، نواب و ناظران و منشیان قوه مقننه برای یک سال آینده انتخاب شوند. روزنامه ها به بررسی این انتخابات و گمانه زنی ها درباره ترکیب تازه هیات رییسه پرداختند.
روزنامه «اعتماد» با تیتر «۳قطبی در هیات رییسه» به موضوع انتخابات هیات رییسه مجلس پرداخته و نوشته است: آن‌چنان که بهرام پارسایی، سخنگوی این فراکسیون خبر داد، محمدرضا عارف کاندیدای این فراکسیون برای ریاست مجلس خواهد بود، علی مطهری و مسعود پزشکیان نیز ٢ کاندیدای اصلاح‌طلبان پارلمان برای نواب رییس. پارسایی با اشاره به اسامی ۶ نامزد دبیری این فراکسیون از محمدعلی وکیلی، علی‌اصغر یوسف نژاد، عبدالکریم حسین‌زاده، علیرضا رحیمی، سیده حمیده زرآبادی و زهرا ساعی نام برد تا نام ٣ نماینده زن و یک نماینده اهل سنت در میان ١٢ گزینه پیشنهادی امید باشد و با حمایت از مطهری و پزشکیان، به‌قول پارسایی آب پاکی بر دستان کسانی که این روزها به شایعاتی درمورد «عبور امید از مطهری» دامن می‌زدند، ریخته باشند.
در ادامه گزارش اعتماد می خوانیم: البته طیفی از فراکسیون ولایی همان‌طور که سال گذشته به‌دنبال حذف مطهری بودند، امسال هم در رویاپردازی‌های‌شان حتما به این ایده فکر می‌کنند؛ مطهری حالا به‌دلیل گفتار و کردار اصلاح‌طلبانه‌اش به خط قرمز اصلاح‌طلبان در فراکسیون امید تبدیل شده است. ولایی‌ها البته دل خوشی از مستقلین و لاریجانی هم ندارند. اصلا شاید بتوان گفت که آنها در این مقطع بیش از آنکه با عارف زاویه داشته باشند، با لاریجانی دشمن‌اند.
روزنامه «آرمان» درباره انتخابات هیات رییسه مجلس آورد: ۳ فراکسیون اصلی مجلس در تلاش هستند تا شخص مورد نظر خود را راهی جایگاه ریاست مجلس کنند. بعد از جلسات متعدد، این ۳ فراکسیون نفرات خود را برای ریاست خانه ملت مشخص کردند. از فراکسیون ولایی مجلس حمیدرضا حاجی‌بابایی، از فراکسیون امید عارف و فراکسیون مستقلین لاریجانی را مناسب برای ریاست مجلس تشخیص داده‌اند.
شاید بتوان گفت این برای اولین بار است که انتخابات هیات رئیسه مجلس از چنین اهمیتی در میان نمایندگان برخوردار شده است. در دوره‌های قبل فراکسیون‌ها تلاش چندانی برای تغییر ریاست مجلس از خود نشان نمی‌دادند و لاریجانی نامزد بلارقیب ریاست مجلس بود. از سوی دیگر فراکسیون امید و فراکسیون ولایی برای آنکه موفق شوند شخص مورد نظر خود را به عنوان رئیس مجلس معرفی کنند، نیاز به ائتلاف دارند.
«جهان صنعت» دیگر روزنامه ای است که تصویر صفحه نخست خود را به دو کاندیدای ریاست مجلس یعنی لاریجانی و عارف اختصاص داده و در گزارش خود نوشته است: با وجود ارائه فهرست جداگانه توسط فراکسیون‌های مجلس به نظر می‌رسد که همچنان لاریجانی به عنوان رییس مجلس باقی بماند. چرا که علاوه بر حمایت بخشی از اصولگرایان مجلس از او تجربه دفاعش از دولت روحانی به خصوص در موضوع برجام اصلاح‌طلبان مجلس را نیز با خود همراه داشته است. فارغ از این موضوع شخصیت کاریزماتیک او و سابقه‌اش بر مدیریت مجلس به نظر می‌رسد گرایش‌های مختلف مجلس به ریاست او راضی باشند. بنابراین دور از انتظار نیست که لاریجانی در رقابت با عارف دوباره پیشی بگیرد و همچنان رییس مجلس باقی ماند اما در عین حال معرفی نامزدهای جداگانه برای هر سه فراکسیون برای ریاست مجلس کار لاریجانی را برای ماندن بر کرسی ریاست مجلس کمی سخت می‌کند.
روزنامه «شرق» درباره انتخابات هیات رییسه مجلس نوشت: انتخابات امروز در بهارستان، دوباره به صحنه وزن‌کشی برای فراکسیون‌های سه‌گانه سیاسی تبدیل می‌شود؛ چراکه هر سه فراکسیون برای کرسی ریاست، نامزدهای خودشان را معرفی کرده‌اند و خبری از ائتلاف نیست. فراکسیون امید برخلاف سال گذشته، این‌بار برای هر ۱۲ صندلی هیئت‌رئیسه برنامه دارد و به همین تعداد نامزد معرفی کرده است؛ فراکسیون مستقلین هم گزینه دارد و حرف اول و آخرشان لاریجانی است.
در این فراکسیون افرادی دیده می‌شوند که با لیست امید وارد مجلس شدند و بعد از آن به سمت لاریجانی چرخش داشتند و عضو این فراکسیون شدند. اما فراکسیون ولایی هم دیروز برای ۱۲ صندلی هیئت‌رئیسه به نتیجه رسیدند؛ حاجی‌بابایی، نماینده‌ای که سابقه وزارت در دولت احمدی‌نژاد را دارد، به‌عنوان نامزد ریاست وارد میدان می‌شود؛ او مصمم به ماندن هم هست.
روزنامه «ابتکار» با تیتر «کارزار فراکسیونی برای تصاحب ریاست مجلس» درباره انتخابات هیات رییسه این گونه می نویسد: فراکسیونی که بیش از سایرین به دنبال حفظ و تثبیت شرایط موجود هیات رئیسه فعلی است، فراکسیون مستقلان است. نزدیکان لاریجانی در تلاشند با ائتلاف با سایر فراکسیون ها ریاست لاریجانی را برای سومین سال در مجلس دهم تثبیت کنند ولی با توجه به بدعهدی که در دو انتخابات گذشته از خود نشان داده اند نه فراکسیون امید و نه ولایی ها حاضر نیستند با مستقلان وارد مذاکره و ائتلاف شوند. پارسایی، سخنگوی فراکسیون امید با یاداوری عهدشکنی سال گذشته فراکسیون مستقلان در انتخابات هیات رئیسه گفت که درست است به واسطه این رفتار غیراخلاقی مستقلان دو، سه کرسی را از دست دادیم ولی این ارزشمند است که ما عهدشکنی نکردیم. محمد جواد ابطحی، عضو فراکسیون ولایی هم با تاکید بر اینکه مستقلان در انتخابات قبل نسبت به آنها هم عهدشکنی کرده و به تعهدات‌شان عمل نکرده اند، گفت که «دیگر امسال به مستقلان اعتماد نمی کنیم و از یک سوراخ دوبار گزیده نمی شویم.» او اشاره کرد که فراکسیون مستقلان از سوی هر دو فراکسیون امید و ولایی متهم به عهدشکنی هستند.

**حاشیه نگاری های دیدار صمیمی رهبر انقلاب با دانشجویان
دیدار صمیمی رهبر انقلاب با جمعی از دانشجویان در شامگاه هفتم خرداد ماه، سخنان مطرح شده از سوی ایشان و همچنین مطالبات دانشجویان و اظهارات آن ها در این دیدار همراه با حاشیه نگاری های منتشر شده از این جلسه مورد توجه و تحلیل برخی از روزنامه ها قرار گرفت.
روزنامه «ایران» در گزارشی با عنوان «جلوه هایی از نشاط دانشجویی در دیداری صمیمی» به حاشیه نگاری منتشر شده از این دیدار در میزان پرداخته است: دیدار دانشجویان با رهبر معظم انقلاب اسلامی در روز دوشنبه سرشار از صحنه های جذاب و ماندگاری بود. رأس ساعت ۱۷:۳۰ پرده‌های جایگاه کنار می‌رود؛ دانشجویان به سمت جلو هجوم می‌برند. دست‌ها رو به آقاست با شعار‌های محکم «ای رهبر آزاده/ آماده‌ایم آماده.» پس از سخنان چند نفر سحر مهرابی نماینده نشریات دانشجویی پشت تریبون می‌آید. محور سخنرانی‌اش را گذاشته بر قانون و توجه به قانون اساسی. کنایه‌هایی هم درباره حصر فتنه‌گران می‌زند و آن را نادرست می‌داند. دانشجویان، اما با شعار «مرگ بر فتنه‌گر» همراهی‌اش می‌کنند. مهرابی هم مانند بقیه دانشجویان بعد از صحبتش پیش آقا می‌رود. آقا می‌گویند متنی را که خواندید، به من بدهید. متنش را می‌دهد. آقا می‌گویند «دانشجو‌ها همه بچه‌های من هستند.» به آقا می‌گوید شیرازی است و درخواست یک هدیه می‌کند. آقا می‌گویند قرآن بهتان هدیه می‌دهم.
روزنامه «جوان» در گزارشی با اشاره به بیانیه خوانده شده از دانشجوی منتقد در حضور رهبر انقلاب نوشت: مجموعه سخنان اعتراضی یک دانشجوی دختر در حضور رهبری، که هم منتقدان وضع موجود و هم مخالفان نظام از آن استقبال فراوان کرده‌اند، یک قضیه و رخداد خوب است، به شرط اینکه متن چنین بیانیه‌‌هایی با ورود به مصداق‌‌ها و جزئیات، هم منطقی‌تر و غیر‌احساسی‌تر شود و هم بتواند با تعیین مصادیق واقعی نقد‌های کلی، از شائبه پیروی و کپی‌برداری از کلی‌گویی‌های مخالفان سنتی فاصله بگیرد، در غیر این صورت این پرسش مطرح می‌شود که چنین بیانیه‌‌هایی که محصول فکر مشترک افرادی با تخصص‌‌ها و اطلاعات گوناگون و جمع‌آوری آن زمان‌بر است و مبلغ این‌چنین بیانیه‌‌هایی شاید خود با بسیاری از مفاهیم آن بیگانه باشد، در کجا و به دست چه کسانی تهیه شده که با برخی کلی‌گویی‌ها، همان اتهامات بدون مصداق مخالفان سنتی را برجسته می‌کند؟!
روزنامه «جمهوری اسلامی» فرازهایی از سخنان رهبر انقلاب در این دیدار را منعکس کرد و نوشت: حضرت آیت‌الله خامنه ای، «اعتماد به نفس ملی»، «استقلال سیاسی، اقتصادی و فرهنگی» و «آزادی» اعم از «آزادی اندیشه، بیان و عمل» را از دیگر آرمانهای نظام اسلامی برشمردند و گفتند: اگر آزادی نباشد، رشد معنوی و پیشرفت جامعه وجود نخواهد داشت اما همین آزادی نیازمند قانون و چارچوب است زیرا در غیر این صورت، منجر به ولنگاری خواهد شد که نمونه‌های آن در دنیای غرب موجود است. رهبری «استقرار عدالت»، «پیشرفت مادی و تمدنی به برکت فناوری»، «رشد اخلاق معاشرتی» و «آماده‌سازی فضا برای رشد معنویت و رهایی از بردگی شهوت و غضب» را از دیگر آرمانها دانستند و خاطرنشان کردند: تحقق این آرمانها در کوتاه مدت امکان‌پذیر نیست بلکه نیازمند یک حرکت بلند مدت و مبتنی بر آگاهی و هوشیاری است.
روزنامه «کیهان» هم به حاشیه نگاری دیدار رهبری با دانششجویان پرداخته و نوشته است: فرشاد متبوع دانشجوی نخبه دانشگاه شریف اولین سخنران است که انگار به نمایندگی از دانشجویان بنیاد نخبگان آمده است. انتقاد دارد از توجه نکردن به پژوهش و طرح‌های خلاقانه و دیوان‌سالاری در حوزه آموزش عالی. چند پیشنهاد هم می‌دهد و آقا از حرف‌هایش یادداشت برمی‌دارند. سپس نقد تند و تیزی به سازمان تأمین اجتماعی می‌کند که دوباره آقا دست به قلم می‌شود. صحبتش که تمام می‌شود، پیش آقا می‌رود و آقا تحسینش می‌کنند. مجری از رعایت زمان توسط اولین سخنران تشکر می‌کند و می‌گوید امیدوارم تا آخر مراسم همه رعایت کنند؛ جمع بلند می‌گوید احسنت!در پایان جلسه ۱۱نفر از دانشجویان سخنرانی کرده‌اند و حالا نوبت آقاست. اما یکی از آن وسط بلند می‌شود و اجازه صحبت می‌خواهد. آقا با خنده می‌گویند «می‌دانید که در این جلسه من کاره‌ای نیستم؛ همه‌کاره ایشان (مجری) است؛ اگر به من باشد می‌گویم همه صحبت کنند» مجری تذکر می‌دهد که وقت گذشته، اما دانشجو دست‌بردار نیست و فقط دو دقیقه وقت می‌خواهد. آقا می‌گویند از همان جا حرفت را بزن؛ او گلایه‌هایی در مورد وضعیت سیستان و بلوچستان بیان می‌کند و می‌نشیند.

**بازتاب واکنش ها به یک دعوت
دعوت رییس جمهوری از هنرمندان به منظور شرکت در مهمانی افطاری و واکنش برخی از آن ها به این دعوت، هم در پاسخ های «محمدباقر نوبخت» سخنگوی دولت و هم در روزنامه های امروز بازتاب یافت و مورد تحلیل قرار داد.
روزنامه «اعتماد» در گفت و گو با «محمدامین قانعی راد» جامعه شناس درباره واکنش هنرمندان به دعوت رییس جمهوری به نقل از او نوشت: سینماگران طبق تعریف جزو قشر روشنفکر جامعه محسوب می‌شوند و باید تفاوت‌هایی با عموم جامعه داشته باشند. اینها یک قشر اجتماعی موثر هستند و نظرشان می‌تواند الگو باشد لذا اکنون که می‌گویند به افطاری نمی‌رویم، باید از آنها پرسید که چرا چند سال قبل آنقدر برای آقای روحانی هورا کشیدید؟ این چه نوع پایداری است؟ کنش سیاسی نیاز به پایداری دارد. اگر هم نقدی وجود دارد باید رفتن خود را مشروط به این می‌کردند و می‌گفتند که مثلا چند نفر از نمایندگان ما می‌خواهند دیدگاه‌های خود را نسبت به عملکرد دولت شما بیان کنند. به این ترتیب میان خود نیز دو دستگی ایجاد نمی‌کردند چون به هر حال یک سری از آنها به مراسم می‌روند و یک عده هم نمی‌روند. اینطور نیست که همه نروند. حتی معلوم نیست که آنهایی که نمی‌روند حتما به روحانی رای داده بودند و با این جریان جلو آمده‌اند.
روزنامه «شهروند» در گزارش خود پاسخ سخنگوی دولت به عدم حضور برخی از هنرمندان در افطاری رییس جمهوری بازتاب داد و به نقل از نوبخت نوشت: ما تمام تلاش‌مان را کردیم که مشکلات کشور حل شود. چه کاری را دولت انجام نداده است؟ چه کسی دوست دارد که سفره مردم پربارتر نباشد؟ به ما بگویند چه کاری را باید انجام می‌دادیم که انجام ندادیم؟ آیا سفره‌های مردم اردیبهشت ماه پارسال رنگین‌تر بود و امسال خالی‌تر شده است؟ بیشترین بودجه دولت، بودجه رفاهی است به طوری که بیش از ٩٧ هزار میلیارد بودجه رفاهی، ۵٧ هزار میلیارد تومان آموزشی، ۵١ هزار میلیارد تومان بودجه دفاعی و ٢۶ هزار میلیارد تومان بودجه سلامت است. به گفته آقای فتاح رئیس کمیته امداد امام خمینی(ره) کمکی که این دولت به رفاه محرومان کرد، هیچ دولتی انجام نداده است.
«همدلی» هم به حاشیه های دعوت رییس جمهوری از هنرمندان اشاره کرد و نوشت: «نه هنرمندان به افطاری» شده یکی از داغ‌ترین ترندها در شبکه های مجازی، چند تن از هنرمندان مشهور سینما و تلویزیون دست رد به سینه نهاد ریاست جمهوری زدند، دعوت حسن روحانی برای ضیافت افطاری را رد کردند و شدند دستاویز مخالفان دولت. جبهه مخالف نهیب زد به روحانی و موافقانش، نیشخند بر لبش که ببینید حامیان دیروزتان هم رهای تان کرده اند و شده اند رفیق نیمه راه، دوستان تان هم ناراضی اند اما ستاره‌های پرده نقره ای و قاب شیشه ای فریاد می‌زنند دغدغه‌شان سیاسی نیست، خسته‌اند از دوقطبی‌های دنیای سیاست که هر یک سنگ خود را به سینه می‌کوبند، «نه» گفتند به رئیس جمهور چون دل نگران مردمند؛ مردمانی که هر روز سفره‌هایشان کوچک‌تر می شود و دست شان تنگ تر، «نه» گفتند به رئیس جمهور چون دغدغه اجتماعی دارند و لرزه بر تن شان می افتد از دیدن و شنیدن فجایعی که واژه انسانیت را به چالش می کشد. تاکید دارند سیاسی نیستند، حساب شان را از مخالفان دولت جدا می کنند و نام شان را در فهرست منتقدان می نویسند؛ منتقدان به وضعیت اقتصادی و اجتماعی جامعه.
«کنشگری مدنی یا پوپولیسم سلبریتی‌ها؟» عنوان گزارش روزنامه ابتکار است که در بخش هایی از آن می خوانیم: واکنش‌ها به ویژه در فضای مجازی به موضوع تحریم افطاری هنرمندان با رئیس‌جمهوری گوناگون بوده است. عده‌ای این اقدام را نشان از غیرت هنرمندان نسبت به دردها و مسائل اجتماعی و اقتصادی کشور دانسته و آن را یک کنش اجتماعی و اعتراض مدنی مثبت ارزیابی کرده‌اند. عده‌ای دیگر اما با اشاره به حضور این چهره‌ها در سایر مراسمی که هزینه‌های فراوان دارد و البته امکان بیان رودرروی این سخنان در ضیافت افطاری با رئیس‌جمهوری و نیز اشاره به رسوم مشابه در تشریفات ریاست جمهوری و مانند آن در کشورهای مختلف، آن را اقدامی نمادین با فواید خاص خود می‌دانند و معتقدند این اقدام هنرمندان با توجه به مجموع این شرایط، اقدامی پوپولیستی به شمار می‌رود و هیچ نشانی از کنشگری مدنی در خود ندارد.

**پژوهش**۹۴۰۲**۱۶۰۱**

انتهای پیام /*


سیاسی


بررسی روزنامه


هیات رییسه مجلس


لاریجانی

نظرات بسته شده است.