از علاقه مندان به فعالیت در حوزه های مختلف خبری دعوت به همکاری می نماید

کد خبر : 46656

512 بازدید

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری خطرنگار، سومین دوره انتخابات هیات رییسه مجلس دهم، امروز نهم خردادماه برگزار شد. بر اساس آیین‌ نامه داخلی مجلس ، نمایندگان با رای مستقیم خود رییس، دو نایب‌ رییس، شش ‌دبیر و سه ناظر را به مدت یکسال انتخاب می کنند. گرچه تمامی ۱۱۲ نفر از […]

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری خطرنگار، سومین دوره انتخابات هیات رییسه مجلس دهم، امروز نهم خردادماه برگزار شد. بر اساس آیین‌ نامه داخلی مجلس ، نمایندگان با رای مستقیم خود رییس، دو نایب‌ رییس، شش ‌دبیر و سه ناظر را به مدت یکسال انتخاب می کنند. گرچه تمامی ۱۱۲ نفر از اعضای این هیات برای فراکسیون های مجلس اهمیت دارد اما با توجه به مسوولیتی که قانون به این هیات می دهد بیشترین تمرکز نمایندگان بر اهمیت انتخاب رییس و نواب او است.
تکاپو، رایزنی و حتی لابیگری هر یک از اعضای سه فراکسیون مجلس دهم ساعات نخست امروز به پایان رسید و با برگزاری انتخابات در چهار سطح رییس، نواب، دبیران و کارپردازان، تعداد کرسی های هریک از فراکسیون ها در هیات رییسه سوم مجلس دهم مشخص شد.
بر اساس آرای نمایندگان «علی لاریجانی» رییس کنونی مجلس بار دیگر با ۱۴۷ رای در مقام خود باقی ماند. رقیب او «محمدرضا عارف» رییس فراکسیون امید هم با ۱۲۳ رای از مجموع ۲۷۹ رای اخذ شده، ناکام این انتخابات نام گرفت.
«مسعود پزشکیان» و «علی مطهری» هم بار دیگر در مقام نواب رییس از سوی نمایندگان بهارستان برگزیده شدند. تلاش فراکسیون ها پیش از برگزاری انتخابات هیات رییسه به منظور تاثیرگذاری بیشتر بر ترکیب هیات رییسه و نتایج به دست آمده پس از شمارش آرا نمایندگان را می توان در دو سطح رییس و نواب مورد بررسی قرار داد.

**ریاست برای مستقلین ماند
اعضای فراکسیون های سه گانه مجلس طی روزهای منتهی به انتخابات نهم خرداد، خبرهای ضد ونقیضی از نامزدی برخی چهره های مورد نظر خود منتشر می کردند. این میان شاید مهمترین این خبرها، اعلام کاندیداتوری قطعی عارف در انتخابات هیات رییسه بود. خبری که با توجه به عملکرد دو سال گذشته رییس فراکسیون امید چندان موجه به نظر نمی رسید و همانگونه که از سوی اعضای این فراکسیون با حمایت روبرو شد، از سوی بسیاری از منتسبان به جریان اصلاحات هم مورد سرزنش قرار گرفت.
مستقلین ولایی فراکسیون مهم دیگری در مجلس دهم است که از همان ابتدا لاریجانی را خط قرمز خود برای ریاست اعلام کردند. خط قرمزی که محور هیچ ائتلافی نخواهد بود و وجه المصالحه هیچ شراکتی قرار نمی گیرد. حرف و حدیث پیرامون تصمیم ولاییون، فراکسیون سوم مجلس زیاد بود. زمزمه و نقشه های ائتلافی با فراکسیون امید برای شکستن ۱۱ سال ریاست لاریجانی، دو روز پیش از انتخابات با معرفی «حمیدرضا حاجی بابایی» رییس این فراکسیون نقش بر آب شد و در نهایت هم حاجی بابایی به نفع لاریجانی انصراف داد و با اعلام این انصراف از تریبون مجلس به نفع لاریجانی گام برداشت.
رقابت برای کرسی ریاست امسال داغ تر از سال قبل بود و هر سه فراکسیون با تمام قوا در این انتخابات حضور یافتند. گرچه گمانه زنی های شکست عارف از لاریجانی پررنگ تر از نتیجه عکس بود اما امیدها توانستند نسبت به سال نخست کاندیداتوری عارف؛ تعداد بیشتری از رای را در صندوق او داشته باشند.
لاریجانی به لطف انصراف حاجی بابایی در دور دوم انتخابات بازی را با اختلاف ۲۴ رای از عارف برد تا رییس فراکسیون امید بار دیگر ناکام در دستیابی به کرسی ریاست مجلس باشد.
پیش از برگزاری انتخابات بسیاری از تحلیلگران سیاسی، کاندیداتوری عارف را ریسک بزرگی برای فراکسیون اصلاح طلب امید می دانستند و از احتمال بالای شکست او سخن می گفتند، اما حامیان نامزدی عارف، این حضور را به نوعی هویت بخشی تازه به فراکسیون امید تحلیل می کردند. سرانجام وسوسه عارفانه، رییس کمیسیون امید را در معرض رای نمایندگان قرار داد و ناکامی او را سبب شد.
ولایی ها گرچه در دقیقه نود به نفع لاریجانی تغییر موضع دادند اما شدت اختلاف آن ها با لاریجانی به سبب مواضع اعتدال طلب و حمایت گر او از دولت قابل انکار نیست. ولایی ها شکست اصلاح طلبان را در انتخابات هیات رییسه بر اختلافات خود با لاریجانی رجحان دادند و به نفع او کنار رفتند. لاریجانی برای یازدهمین سال پیاپی به ریاست مجلس رسید و به نظر می رسد با جمع بندی مجموع تحلیل ها و دیدگاه ها او، ادامه روند اعتدالی مجلس و همدلی این قوه با دولت را برای سال سوم هم پیش بینی کرد.

**نواب و دبیران سهم امید
نواب هیات رییسه نیز از کانون های اصلی بحث و گمانه زنی طی روزهای گذشته بود. در اجماعی نانوشته بسیاری موافق نایب رییسی پزشکیان بودند اما تداوم حضور مطهری در هیات رییسه با اما و اگرهایی روبرو بود. بسیاری حضور عارف در انتخابات را به نوعی کنارگذاشتن مطهری از فهرست امید تفسیر می کردند و این کاندیداتوری را در راستای حذف مطهری از هیات رییسه می دانستند.
«بهرام پارسایی» سخنگوی فراکسیون امید بارها از تریبون های مختلف چنین تفسیری را نادرست اعلام کرد و اعلام نام مطهری در فهرست مورد نظر امیدی ها نشان داد که برخلاف خواست تندروهای مجلس امید مطهری را قربانی هیچ ائتلافی نخواهند کرد. ورود نماینده ای از اهل سنت و یکی از زنان مجلس به عضویت هیات رییسه، از دغدغه های فراکسیون امید بود. این فراکسیون در فهرست انتخاباتی خود «عبدالکریم حسین زاده» نماینده اهل سنت نقده و اشنویه و «حمیده زرآبادی» و «فاطمه سعیدی» را به عنوان نامزد دبیری هیات رییسه معرفی کردند اما در دستیابی به نتیجه مطلوب ناکام ماندند.
نمایندگانی از هر سه فراکسیون امید، مستقلین و ولایی در انتخابات امروز به هیات رییسه مجلس راه یافتند. سهم امیدی ها پنج کرسی (پزشکیان و مطهری نواب رییس)، (محمد علی وکیلی، علی اصغر یوسف نژاد، علیرضا رحیمی دبیران هیات رییسه) بود که پارسایی سخنگوی این فراکسیون آن را پیروزی سیاسی و اخلاقی امیدها نامید.
فراکسیون مستقلین با ۳ کرسی (لاریجانی رییس، بهروز نعمتی ومحمد آشوری کارپرداز) و ولایی های هم با همین تعداد کرسی (احمد امیرآبادی فراهانی و اکبر رنجبرزاده دبیر، اسدالله عباسی کارپرداز) در هیات رییسه حضور خواهند داشت.
مجموع رویدادهای امروز مجلس، ابقای اکثریت اعضای هیات رییسه و ابراز رضایت از این انتخابات نشان می دهد که وکلای ملت در پی تثبیت شرایط مجلس و تداوم جو سیاسی قوه مقننه در دوره دهم هستند و این رویکرد می تواند آرامش بیشتر کشور را در پی داشته باشد.

**پژوهش**۹۴۰۲** ۱۶۰۱**

انتهای پیام /*


سیاسی


هیات رییسه


علی لاریجانی


فراکسیون امید

نظرات بسته شده است.